+603 7967 4645 / 6907 / 6921 asia_euro@um.edu.my

EU: Asia boleh rapat hubungan melalui sistem pendidikan

Home

Asia-Europe Conference 2017 Press Coverage

EU: Asia boleh rapat hubungan melalui sistem pendidikan

Free Malaysia Today • By FMT Reporters - August 3, 2017

KUALA LUMPUR: Ketua Delegasi Kesatuan Eropah (EU) ke Malaysia meminta negara Asia menjalin hubungan antarabangsa lebih baik menerusi sistem pendidikannya.

Maria Castillo Fernandez yang juga duta besar EU ke Malaysia percaya ini adalah cara untuk menangani isu menjejaskan rantau ini.

Fernandez berkata, Eropah berjaya menjalin hubungan lebih baik melalui kurikulumnya dan memudahkan orang Eropah melancong di sekitar benua itu.

“Dalam kurikulum kami, kami bercakap mengenai sejarah Eropah, bukan sejarah Sepanyol atau Perancis,” katanya pada sidang akhbar sempena Persidangan Asia-Eropah 2017 di Institut Asia-Eropah, Universiti Malaya hari ini.

“Salah satu projek paling berjaya di Eropah ialah Program Erasmus.

“Dalam Program Erasmus, semua anak kami boleh belajar selama setahun di sebuah universiti salah sebuah negara dan setahun lagi di negara lain tanpa rugi apa-apa.

“Sekarang, 90% kursus universiti di seluruh Eropah menyertai program ini.”

Program Erasmus (Skim Tindakan Rantau Eropah untuk Mobiliti Pelajar Universiti) adalah program pertukaran pelajar EU yang diperkenalkan pada 1987.

“Melalui Program Erasmus, pelajar boleh menemui pelajar Eropah lain dan menyedari masalah dihadapi negara mereka sama dengan masalah orang sebaya mereka di negara sendiri,” kata Fernandez.

“Orang Asia perlu berasa seperti berada di rumah sendiri di Jakarta, sama seperti ketika berada di Kuala Lumpur atau Bangkok. Anda mempelajari bahasa mereka sedikit, berinteraksi dengan generasi muda sebaya anda di negara lain dan melalui isu sama, anda mencari hubungan Asia anda.”

Original source: BERNAMA

Last Updated: 19/02/2020