+603 7967 4645 / 6907 / 6921 asia_euro@um.edu.my

Rusia tunjuk minat terhadap kedinamikan Asia Tenggara

Home
 
The Moscow Kremlin The Moscow Kremlin

KUALA LUMPUR, 22 Julai -- Mesyuarat Khas Menteri ASEAN-Rusia di Jakarta, Indonesia, pada 6 Julai lalu membuktikan kepentingan Rusia dalam kedinamikan wilayah Asia Tenggara.

Dipengerusikan bersama Menteri Luar Indonesia Retno Marsudi dan rakan sejawatannya dari Rusia, Sergey Lavrov, mesyuarat itu juga menandakan 30 tahun hubungan ASEAN-Rusia dan 25 tahun dialog Rusia-ASEAN.

Mesyuarat itu antara lain merumuskan mengenai rundingan pelaksanaan Pelan Strategik ASEAN-Rusia (2021-2025) dan pelaksanaan kertas cadangan rundingan perwakilan tinggi ASEAN-Rusia mengenai isu keselamatan.

"Selama ini tumpuan sering diberikan kepada China dan Amerika Syarikat sehingga kita cenderung mengabaikan sumbangan pihak berkepentingan yang lain - Jepun, Rusia, dan India," kata Ketua Pengajian Eropah di Institut Asia-Eropah, Universiti Malaya, Rahul Mishra kepada Bernama.

Mishra, yang juga ahli bersekutu Pusat Regionalisme ASEAN untuk UM, berkata ini menunjukkan Rusia bersedia mengikut peraturan ASEAN dan komitmennya terhadap pemusatan ASEAN.

Continue reading at BERNAMA

 
Last Updated: 26/07/2021